Allotment sites are worth a visit. Here some examples.
The Belgian allotments
Volkstuinpark Orleans Toren in Aarschot
Dit jonge project is pas geopend in 2017 en ligt vlak bij het stadscentrum van Aarschot. Het project ligt vlak bij de oude stadsomwalling met een nog bestaande verdedigingstoren 'Orleans toren'. De stad wenst hier de volkstuintjes te combineren met lokale recreatiemogelijkheden voor wandelaars, fietsers. Het beheer van het park ligt bij de stad zelf, hierbij is een stadsraad opgestart waarin tuinders en lokale tuinverenigingen mee helpen met het bestuur.
adress: Geetstraat, 3200 Aarschot
e-mail: Ivan.opdebeeck@aarschot.be or bert.dewinter@aarschot.be
De volkstuinen in Gentbrugge
Het volkstuinpark is ontstaan in 1994 op de huidige locatie. Het bestuur had daarvoor al op een aantal andere locaties ervaring opgedaan. Het lokaal bestuur is dan ook al actief vanaf 1914. Het is een van de grootste tuincomplexen in België en het maakt deel uit van de Gentbrugse meersen een natuurpark van 240 hectare groot. Hierin kun je prachtig wandelen, fietsen en er zijn verschillende speelterreinen.
adress: Boswachterstraat, 9050 Gentbrugge
e-mail: gschepens@telenet.be
homepage: http://www.volkstuinen-gentbrugge.be
Het volkstuinpark Wallemeer in Roeselare
Het project is opgestart in 2015 en dus relatief nieuw. De lokale afdeling is actief bezig met het betrekken van sociale en milieuvriendelijke partners bij hun project. Er wordt ook volop gedeeld bij de tuinders onderling. In 2018 komt er een gloednieuw sociaal project bij.
adress: Kasteeldreef 1, 8800 Roeselare
e-mail: devolder.jan@gmail.com
Het volkstuinpark De Roshaag in Peer
Een jong en relatief klein project, maar een voorbeeld voor alle ecologische tuinen in Vlaanderen. In 2017 werd het eerste ecologisch Tuinkeurmerk toegekend aan hen, hierbij haalden ze de hoogst mogelijke score.
adress: Lijsterstraat, 3990 Peer
e-mail: maurice.schreurs@telenet.be