Wat stimuleren we?
Recreatief medegebruik
Het is belangrijk dat tuinenparken en plekken voor samen tuinieren letterlijk midden in de maatschappij blijven staan. Dat klinkt logisch, maar vaak genoeg hoor je toch van politici en planologen dat het ruimtegebruik van ons groen te extensief is en daarom niet thuis hoort in stedelijke bebouwing. Dus inspireren en motiveren wij onze tuinders om het tegendeel te bewijzen. Dat kan door de schouders te zetten onder recreatief medegebruik door ruimtelijke en functionele integratie. De tuinen en het groen er om heen niet exclusief voor jezelf claimen, maar ook andere mensen uit de buurt, wijk of gemeente mee te laten genieten van je mooie plekje. Daar zijn in den lande al veel voorbeelden van. Een gastvrije mentaliteit is de basis en vandaar uit dan verder werken aan bijvoorbeeld een plantsoenfunctie voor de wijk. Soms is er zelfs een kinderboerderij of knuffelweide. Functionele voorbeelden zijn de toeleverantie van verse groenten en fruit voor de voedselbank, of het helpen van de jeugd met schooltuinen, biologielessen of stageplaatsen. Wat ook kan is samenwerken met zorginstellingen om bewoners en cliënten te ontvangen of met kunstenaarscollectieven om een expositie te organiseren.
Het op deze manier openstellen van het samen tuinieren draagt bij aan het samenhorigheidsgevoel in de wijk en zorgt voor ecologische, sociale en culturele versterking. Een vermenging van functies zorgt voor een welkome opwaardering van de kwaliteit van de tuinen en voor sociaal-maatschappelijke inbedding van onze hobby in de wijk.
Natuurlijk tuinieren
Wie passie heeft voor het samen tuinieren draagt de natuur in en om de tuin een warm hart toe. Het is bij onze tuinders gemeengoed dat pesticiden en kunstmest niet van deze tijd zijn – milieuvriendelijk tuinieren is het uitgangspunt. Nog mooier is ecologisch tuinieren, of natuurlijk tuinieren zoals wij dat noemen, waarbij de tuinders de relatie leggen tussen de plantenwereld, de abiotische omgeving en de dierenwereld. Wij stimuleren het natuurlijk tuinieren al sinds jaar en dag en er is grote belangstelling voor. Men hongert naar meer kennis die wij via publicaties, digitale en online informatie en praktijkbijeenkomsten ontsluiten.
Voor groepen en beheerders van algemeen groen hebben wij het project Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren. Doel is om de natuur op de algemene groendelen te versterken en uit te breiden. We adviseren en begeleiden op duurzaamheid, ecologische beplanting en voorzieningen, milieuzorg en toegevoegde waarde voor beschermde en bedreigde inheemse flora en fauna. Ook stimuleren en beoordelen we voorlichtings- en educatieve activiteiten aan de tuinders en aan bezoekers en omwonenden. Na het project met goed gevolg te hebben afgesloten, ontvangt men als onafhankelijk waarborg een Keurmerk in de vorm van een Lieveheersbeestje. In 2023 zijn er meer dan 55 keurmerkhouders. Kijk hier voor meer informatie: https://www.avvn.nl/natuurlijk-tuinieren
Deskundigheidsbevordering
Wij houden kantoor in ons Activiteitencentrum voor Tuin & Natuur in Utrecht. Hier worden ook de informatie- en voorlichtingsmiddelen ontwikkeld en bijeenkomsten en workshops gegeven worden op het gebied van tuinieren en op het gebied van beleid en bestuur van de groepen die samen tuinieren.